Ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του στο spoutniknews.com για τους τρομοκράτες που λαμβάνουν όπλα που έχουν παρασχεθεί για πρώτη φορά στη λεγόμενη «μέτρια αντιπολίτευση».

«Υπάρχει μια εντύπωση ότι τα hotspots και οι ζώνες των συγκρούσεων έχουν γίνει για μερικές μόνο επικερδείς επιχειρήσεις, μια σύνδεση με γκρίζα σχέδια για την προμήθεια όπλων σε χώρες και περιοχές με μια ασταθή στρατιωτική και πολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια συνάντηση της Επιτροπής Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας με ξένα κράτη.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η εξαγωγή όπλων αποτελεί τεράστια ευθύνη για κάθε χώρα και είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουν όλοι οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια αγορά».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ορισμένοι κατασκευαστές όπλων «απομακρύνονται από τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου», με αποτέλεσμα τα όπλα να παρέχονται στη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» που πέφτει στα χέρια τρομοκρατών. «Αντί για μια πραγματική μάχη εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, υπάρχει μια απομίμηση αυτού του αγώνα, ενώ οι ανεξέλεγκτες ένοπλες προμήθειες αυξάνονται».

 

Αναφορικά με την προσέγγιση της Ρωσίας στο ζήτημα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα όπλα που παρέχονται από τη Ρωσία.

«Η Ρωσία είναι σταθερά προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσεγγίζοντας την επιλογή των αντισυμβαλλομένων, καθώς και παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο οι αποδέκτες της χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό και τα όπλα μας».

Εξαγωγές ρωσικών όπλων

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η εξαγωγή των ρωσικών όπλων πρέπει να ανέλθει σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2017.

«Φυσικά, μας ενδιαφέρει να έχουμε κέρδη από την πώληση στρατιωτικών αγαθών, αλλά πάντα θα επικεντρωθούμε στα συμφέροντα της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας» τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rostec, οι ρωσικές εξαγωγές όπλων αναμένεται να ανέλθουν σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Περισσότερο από το 50% του χαρτοφυλακίου παραγγελιών όπλων σχετίζεται με εξοπλισμό στρατιωτικής αεροπορίας, με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να είναι κύριοι πελάτες.