Η επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Αλ Σαουτ στη Μόσχα προκάλεσε αίσθηση στους διπλωματικούς κύκλους και πολλά ερωτηματικά αφού οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ουδέποτε στενότερες αφού η Σ.Αραβία κοιτούσε πάντα προς τη Δύση. Οι περιφερειακές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή με προεξάρχοντα τον πόλεμο στην Υεμένη επί εδάφους της ίδιας της Σ. Αραβίας, η πρόσφατη κρίση του Κατάρ και η σταδιακή μείωση παραγωγής του μαύρου χρυσού στις χώρες του κόλπου οδηγούν νομοτελειακά το Ριάντ στην αγκαλιά της Μόσχας. Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν ποτέ τόσο μόνη κινδυνεύοντας να μείνει χωρίς συμμάχους στην κινούμενη άμμο ης Μέσης Ανατολής,  απέναντι σε έναν εν δυνάμει εχθρό της το Ιράν που διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Μόσχα και αποτελεί πυλώνα των ευρασιατικών νέων ενεργειακών δρόμων. Οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες στην περιοχή αλλάζουν δραματικά μετά από ένα δυναμικό ρόλο που προσπαθεί να παίξει εκεί η Ρωσία προσεταιρίζοντας σε συμμαχίες παραδοσιακούς συνεργάτςς της δύσης και δη των ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, και οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα ταμείο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για επενδύσεις σε ενεργειακά έργα , παράλληλα με μια συμφωνία που θα επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσική Εταιρεία Γεωτρήσεων Ευρασίας Συμφωνία ύψους 1,1 δις δολαρίων με τη ρωσική πετροχημική εταιρεία Sibur για την κατασκευή εργοστασίου στη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ έχει αρχίσει να διαφοροποιεί τις εξωτερικές του σχέσεις λόγω της περαιτέρω προσέγγισης των ΗΠΑ με το Τελ Αβίβ, δήλωσε ο ρώσος πολιτικός επιστήμονας Βιτσάσεφ Σμιρνόφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πρώτη επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλάζιζ Αλ Σαούτ στη Μόσχα είναι πιθανό να ενισχύσει τους δεσμούς Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση του Σαουδάραβα μονάρχη να επισκεφθεί τη Ρωσία , σηματοδοτεί μια νέα στροφή στην εξωτερική πολιτική του Ριάντ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σπούτνικ, Βιτσάσεφ Σμιρνόφ, διευθυντής του Επιστημονικού και Ερευνητικού Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας.

«Η Σαουδική Μοναρχία τώρα δημιουργεί ενεργά διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Σμίρνοφ. «Προηγουμένως, η εξωτερική πολιτική του Ριάντ ήταν πρωταρχικής σημασίας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα που οι ΗΠΑ άρχισαν να συνεργάζονται στενότερα με το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία άρχισε να επεκτείνει τους διεθνείς δεσμούς της».

Ο εμπειρογνώμονας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η συνεργασία της Μόσχας και του Ριάντ στο εμπόριο επιχειρήσεων και ενέργειας έχει ήδη καρπούς. Η τελευταία επίσκεψη θα ενισχύσει τις υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Smirnov.

«Η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να επενδύει στη ρωσική οικονομία», τόνισε.

Την Τετάρτη, ο βασιλιάς Σαλμάν Μπιν Αμπντουλάζιζ Αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Το ταξίδι της Σαουδικής Βασιλείας στη Μόσχα δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα ιστορικό γεγονός , δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Σαουδάραβος μονάρχης επισκέφθηκε τη Ρωσία στην ιστορία των διμερών δεσμών. Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν υπογράψει αρκετές προσοδοφόρες συμφωνίες ανοίγοντας το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας .

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov και του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίν Φάλι, η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε περισσότερα από 25 έργα γεωργίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία .

Την ίδια ημέρα, μιλώντας στο The Financial Times της Ρωσίας, ο υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ αποκάλυψε ότι και οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα ταμείο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για επενδύσεις σε ενεργειακά έργα , παράλληλα με μια συμφωνία που θα επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσική Εταιρεία Γεωτρήσεων Ευρασίας Συμφωνία ύψους 1,1 δις δολαρίων με τη ρωσική πετροχημική εταιρεία Sibur για την κατασκευή εργοστασίου στη Σαουδική Αραβία.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δυνατότητες διμερούς συνεργασίας «απέχουν πολύ από το να εξαπλωθούν πλήρως», ενώ οι δύο χώρες «επιδεικνύουν πολιτική βούληση» να ενισχύσουν την ανάπτυξή της.

Κατά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλάζιζ Αλ Σαούν την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν το περιέγραψε ως ορόσημο .

«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία στην ιστορία των σχέσεών μας, η οποία αποτελεί από μόνη της ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Οι σχέσεις μας έχουν μια αρκετά μεγάλη ιστορία», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η πιθανή επέκταση της συμφωνίας του OPEC + για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η συριακή κρίση, τα ζητήματα ασφαλείας, η αμυντική συνεργασία και η συνεργασία για την εξερεύνηση και τη χρήση του εξωτερικού χώρου για ειρηνικούς σκοπούς. Ο Σαουδάραβος μονάρχης υποστήριξε τις προσπάθειες της Ρωσίας να βρει ειρηνική λύση στη Συρία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να αποτελέσει το νούμερο ένα ζήτημα στην περιοχή .

«Ο βασιλιάς Σάλμαν αξιολόγησε θετικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συριακή διευθέτηση στο πλαίσιο της μορφής της Αστάνα και από την πλευρά της η ρωσική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να ενώσει τη Συριακή αντιπολίτευση», δήλωσε ο Λαύφρο.

Αργότερα ο Σαουδάραβας  κάλεσε τον Πούτιν στον Ριάντ. «Θυμάμαι την προηγούμενη επίσκεψή μου στη χώρα σας και σίγουρα θα ενεργήσω με την πρόσκλησή σας να επισκεφθείτε ξανά τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των συζητήσεων της Πέμπτης, ο βασιλιάς Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιζ Αλ Σαούντ τόνισε ότι οι προοπτικές της Μόσχας και του Ριάντ σε πολλά περιφερειακά και διεθνή προβλήματα συμπίπτουν. Επιβεβαίωσε επίσης την αμοιβαία επιθυμία να ενισχυθούν οι σχέσεις Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας σε διάφορους τομείς.

«Είμαστε ευτυχείς να είμαστε σε μια φιλική χώρα, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας, για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο Σαουδάραβος μονάρχης.

Ετικέτες