Ηλιοβασίλεμα στο arthur’s seat: Στη θέα του δειλινού που αποθηκεύεις θλίψεις για το μέλλον… Arthur’s Seat λέγεται η ψηλότερη κορυφή των λόφων,  περίπου σε ύψος 250 μέτρα,  που απαρτίζουν το Holyrood park, σύμπλεγμα λόφων και έχει καταπληκτική θέα σε ολόκληρη την πόλη του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. Η ανάβαση σε αυτό τον λόφο είναι το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα, που πρέπει να κάνει ένας τουρίστας στο Εδιμβούργο, μετά την επίσκεψη στο Κάστρο.

Και μάλιστα, τις ώρες του δειλινού, όταν «Λεπτομέρειες ασήμαντες που κάνουν πιο οδυνηρές τις αναμνήσεις και τα χρόνια μας, βαλσαμωμένα πουλιά, μας κοιτάζουν τώρα με μάτια ξένα 
αλλά κι εγώ ποιος ήμουν; ένας πρίγκηπας του τίποτα…

…ένας τρελός για επαναστάσεις κι άλλα πράγματα χαμένα
και κάπου όταν χτυπούσαν οι καμπάνες ένιωθα να κινδυνεύει η ανθρωπότητα
κι έτρεχα να τη σώσω.
Κι όταν ένα παιδί κοιτάει μ’ έκσταση το δειλινό, είναι που αποθηκεύει θλίψεις για το μέλλον.» 

Τ. Λειβαδίτης

———————————————————————————————————————————–

Ένας εκ των λόφων αυτός του Calton Hill ανατολικά της νέας πόλης, όπου βρίσκονται πολλά μνημεία του Εδιμβούργου όπως το Scottish National Monument το οποίο θα ήταν ένας άλλος Παρθενώνας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω έλλειψης χρημάτων. Επίσης το κτίριο του City Observatory που είναι το πρώην Αστεροσκοπείο της πόλης.

Στο λόφο διεξάγεται το Beltane Fire Festival στις 30 Απριλίου κάθε χρόνου το οποίο αναβιώνει την γιορτή της Πρωτομαγιάς των Κελτών. Εκεί είναι και το Μνημείο του Νέλσωνα που χτίστηκε προς τιμήν του Ναύαρχου που νίκησε τους Γάλλους και τους Ισπανούς στη μάχη του Βατερλώ. Πάνω στο μνημείο προστέθηκε η Time Ball, μία μπάλα που ανυψωνόταν και έπεφτε ακριβώς στη 1 μ.μ προκειμένου να ενημερώνονται τα πληρώματα των καραβιών στο Leith για την ώρα.

Photo:nelly.n