Σύμφωνα με μια επείγουσα έκθεση της UNICEF για την ατμοσφαιρική ρύπανση, σχεδόν ένα στα επτά από τα παιδιά του κόσμου, 300 εκατομμύρια δηλαδή, ζουν σε περιοχές με τα πιο τοξικά επίπεδα της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα, υπερβαίνοντας τα όρια ανοχής που βάζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Τα ευρήματα έρχονται μια εβδομάδα πριν από την COP 22 στο Μαρακές, στο Μαρόκο, όπου η UNICEF καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν επείγουσα δράση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις χώρες τους.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο θάνατο περίπου 600.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο – και απειλεί τις ζωές και το μέλλον εκατομμυρίων περισσότερο κάθε μέρα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Οι ρύποι δεν αναπτύσσουν τους πνεύμονες  των παιδιών αλλά αντιθέτως προκαλούν μόνιμες βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και, ως εκ τούτου, στο μέλλον τους. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αγνοήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση ».


Almost one in seven of the world’s children, 300 million, live in areas with the most toxic levels of outdoor air pollution – six or more times higher than international guidelines – reveals a new UNICEF report.
Clear the Air for Children uses satellite imagery to show for the first time how many children are exposed to outdoor pollution that exceeds global guidelines set by the World Health Organization (WHO), and where they live across the globe.

 unicef_airpollution-2

Η Νότια Ασία έχει το μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών που ζουν σε αυτές τις ρυπογόνες περιοχές,ενώ στην Αφρική ανέρχονται σε 520 εκατομμύρια τα παιδιά. Η Ανατολική Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού έχουν 450 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε περιοχές που υπερβαίνουν τα όρια κινδύνου.

Η μελέτη εξετάζει επίσης το βαρύ τίμημα της ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους, που συνήθως προκαλείται από τη χρήση των καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το ξύλο για μαγείρεμα και θέρμανση, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά σε χαμηλού εισοδήματος, αγροτικές περιοχές.

Μαζί, εξωτερική και εσωτερική ρύπανση του αέρα συνδέονται άμεσα με πνευμονία και άλλες αναπνευστικές ασθένειες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα στα 10 κάτω των πέντε θανάτους, καθιστώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση ένας από τους κορυφαίους κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Μείωση των ρύπων

Όλες οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για να ανταποκριθούν στις κατευθυντήριες γραμμές για την παγκόσμια ποιότητας του αέρα για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών. Για να επιτευχθεί αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα όπως οι περικοπές στην καύση ορυκτών καυσίμων και την επένδυση στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αύξηση της πρόσβασης των παιδιών στην υγειονομική περίθαλψη: Επένδυση στη συνολική υγειονομική περίθαλψη των παιδιών – συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών εμβολιασμού και η βελτίωση των γνώσεων, της διαχείρισης της κοινότητας και αριθμούς που αναζητούν φροντίδα για πνευμονία,μια κύρια αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών.

[ sonnenseite ]