Στις 27 Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλονίας προέβη σε ιστορική απόφαση διακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. Αλλά η Μαδρίτη αμέσως επέβαλε τον άμεσο κανόνα σε αυτήν. Ποιές θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας? Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ερμηνεία, τα γεγονότα στην Ισπανική αυτή περιοχή δεν είναι τυχαία σε μια περίοδο που οι χώρες της Ευρώπης ταλανίζονται από μια βαθειά κρίση ταυτότητας την ίδια ώρα που η Ευρωπαική Ένωση μέσω των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης αναλαμβάνουν επικίνδυνα παιχνίδια στις γεωοικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή με την εθύνη των μεγάλων δυνάμεων. Και το δόκιμο ερώτημα στην περίπτωση της Καταλονίας είναι το Ποιός θέλει την Καταλονία ανεξάρτητη και αν οι χώρες της Ευρώπης θα την αναγνωρίσουν. Και επιπλέον η κρίση της Καταλονίας επηρεάζει την διεθνή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ?


Σύμφωνα με το REUTERS και τον ανταποκριτή Gonzalo Fuentes αναφερόμενος στον σχολιασμό του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας ο οποίος είπε ότι «Η Καταλονία πρέπει να παραμείνει μέρος της Ισπανίας».
Σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Εξωτερικών Αλφόνσο Δαστή, η Καταλονία θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ισπανίας παρά την ψήφο της ανεξαρτησίας, κατά την οποία περίπου το 90% των κατοίκων της περιοχής στήριξε την απόσχιση της χώρας.

Η Μαδρίτη ελπίζει ότι η διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία θα συμβάλει στην «αποκατάσταση της νομιμότητας και της επιβολής του νόμου στην Καταλονία», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ισπανίας. «Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι μετά από αυτές τις εκλογές, η Καταλονία θα είναι και πάλι η ίδια κοινωνία που ήταν πριν: ανοιχτή και ολοκληρωμένη».

Η δήλωση του επικεφαλής της ισπανικής εξωτερικής πολιτικής έρχεται αφού η Γερουσία της χώρας επικαλέστηκε το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιβάλλει άμεσο έλεγχο στην Καταλονία, αφού το κοινοβούλιο της περιοχής ψήφισε υπέρ της μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας από την Ισπανία στις 27 Οκτωβρίου. Επιπλέον, σε μια κίνηση που ενισχύει τον έλεγχο της Μαδρίτης στην Καταλονία , ο ισπανός πρωθυπουργός απέλυσε τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας Carles Puigdemont και την κυβέρνησή του και ζήτησε περιφερειακές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, δήλωσε ότι κανείς δεν θα αναγνωρίσει την Καταλονία ως ανεξάρτητη χώρα.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale, ανέφερε ότι η ανεξαρτησία της Καταλονίας παραβίασε τη συνταγματική δομή της Ισπανίας, η οποία με τη σειρά της είναι μέρος της δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία ισοδυναμεί με την απόσχιση της Καταλονίας από την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Tajani.

 

https://sputniknews.com