ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το μεταναστευτικό πρόβλημα και οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα κυρίως στις χώρες της Ευρώπης είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ και της συνοχής της αφού ποτέ μέχρι σήμερα καμμία χώρα δεν είχε προνοήσει να δημιουργήσει εκείνες τις πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα, δεδομένου ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις που γέννησαν το πρόβλημα εντείνονται διαρκώς δημιουργώντας ανεξέλεγκτες συνέπειες ιδίως στις  χώρες υποδοχής και φιλοξενίας. Τέτοια φαινόμενα είναι  π.χ η άρση μονομερώς της συνθήκης Sengen από ορισμένες χώρες της Ευρώπης , τα επεισόδια στην Κολωνία από ισλαμιστικά στοιχεία κ.λ.π.

Το θέμα είχε επισημάνει από το 2011 ο καθηγητής εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος ο οποίος είχε προβλέψει αυτό που ήδη βρισκόταν καθ’ οδόν. Μια εκρηκτική κατάσταση που θα πάρει τη μορφή καταιγίδας εάν οι χώρες υποδοχής και φιλοξενίας δεν λάβουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση στην πηγή του προβλήματος.

Η επιδυνούμενη λιτότητα οι εκστρατείες των ισχυρών προς κατάληψη των νέων πηγών πλούτου, θα προξενήσουν το μεγαλύτερο κίνημα μεταναστών στην νεώτερη ιστορία του κόσμου.

Σας παραθέτουμε εδώ την εν λόγω συνέντευξη εν έτει 2012 :

1. Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό στον εργασιακό τομέα, με την άρση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων και με τις πιέσεις της Τρόικας, πόσα θα απολέσουν από τις αποδοχές τους, καθώς και άλλα εργασιακά «κεκτημένα» οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα;

Στο νέο Μνημόνιο η ονομαστική μείωση για τον κατώτατο μισθό όλων των επιπέδων είναι 22%. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και την αύξηση 2,5%, που προέβλεπε η ΕΓΣΣΕ από 1-7-2012 και που δεν θα χορηγηθεί, η απώλεια είναι μεγαλύτερη. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση θα αγγίξει το 35%. Τέλος η μείωση των μισθών για όσους αμείβονται με κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, αν ισχύσουν οι ρυθμίσεις του νέου Μνημονίου, θα ανέλθει μέχρι και 55%.

Η κατάρρευση όμως του μηχανισμού διατίμησης της εργατικής δύναμης, δηλαδή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα πολλαπλασιάσει την εκβιαστική ατυπία των εργασιακών σχέσεων, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την αυθαιρεσία του διευθυντικού δικαιώματος. Επομένως κάθε εργαζόμενος, κυρίως κάθε νέος, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της μόνιμης ανεργίας, θα στέρξει να συμφωνήσει σε ακόμη κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια. Όταν καταρρέει ο ρυθμιστικός μηχανισμός, δεν υπάρχει όριο προς τα κάτω.

 

  1. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το πραγματικό ποσοστό ανέργων στην Ελλάδα, μετά από αυτές τις εξελίξεις, μέχρι το τέλος του 2012;

Θα υπερβεί το 25% επί του ενεργού πληθυσμού. Σ’αυτό το ποσοστό δεν συνυπολογίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι (επαγγελματίες-επιτηδευματίες-έμποροι) και τα μέλη των οικογενειών τους, που δεν εγγράφονται στους σχετικούς πίνακες. Όπως δεν συμπεριλαμβάνονται και οι μακροχρόνια άνεργοι, που διαγράφονται από τον κατάλογο επιδοματούχων του ΟΑΕΔ, καθώς και οι νέοι που αναζητούν μια πρώτη εργασία. Εξάλλου, και αυτοί που εργάζονται για ορισμένες ώρες κάθε εβδομάδα θεωρούνται σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, εργαζόμενοι. Επομένως, θα φτάσουμε σε ανεργία του 1/3 περίπου του πληθυσμού. Η ανεργία των νέων εντός του 2012, σύμφωνα με πρόβλεψη της Επιστημονικής Ομάδας της ΕΝΥΠΕΚΚ, θα αυξηθεί κατά 8-10 μονάδες και θα ανέλθει στο 55-58%.

 

  1. Προβλέπετε το ελληνικό «φαινόμενο» να εξελίσσεται ραγδαία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου στην ουσία συνιστά πλέον μείζον θέμα των Ευρωπαίων πολιτών και άρα απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία;

Θα ήταν ευχής έργον αν οι χώρες του οικονομικού Νότου είχαν ενιαία στάση έναντι της Γερμανίας και των συμμάχων της. Οι αγανακτισμένοι της Ισπανίας προέτρεψαν τους Έλληνες πολίτες να δημιουργήσουν παρόμοια Κινήματα. Δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα ένας συντονισμός και των πολιτικών συστημάτων των πληττόμενων -από τη νεοφιλελεύθερη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών- χωρών. Όλοι πρέπει να εργαστούμε για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας βάσης, ώστε να ανατραπεί κάποτε αυτό το αντικοινωνικό και κατ’ουσίαν αντιευρωπαϊκό φαινόμενο της μεταβολής των αδύναμων χωρών σε άβουλες θεραπαινίδες και προτεκτοράτα του Βορρά.

mes01

 

  1. Κατά την άποψή μας, με το δόγμα Friedman το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δημιουργεί έναν άλλου τύπου καπιταλισμό, που δίνει τα μέσα και το χρήμα στους λίγους και που υποβαθμίζει την εργασία ως αγαθό υγιούς διαβίωσης. Εκτιμάτε ότι πάμε σε ένα τρίτο ιστορικά παγκόσμιο κίνημα οικονομικών μεταναστών με απρόβλεπτες συνέπειες στον νέο παγκόσμιο χάρτη;

Η βασική επιδίωξη του νεοφιλελευθερισμού είναι η υποβάθμιση του μεριδίου της εργασίας στο παραγόμενο προϊόν. Το κεφάλαιο, κυρίως το αυτονομημένο χρηματοοικονομικό μέρος του, αλλά και ως σύνολο, επιδιώκει να αντιμετωπίσει την πτωτική τάση του κέρδους του με την απόσπαση πόρων από τους εργαζόμενους, το Κοινωνικό Κράτος και τα δημόσια αγαθά.

Είναι ηλίου φαεινότερον, το έχει προβλέψει και η πρόσφατη Έκθεση του ΟΗΕ, ότι η μεγάλη εκμετάλλευση της εργασίας,  η εξάντληση των φυσικών πόρων, η οικονομική και περιβαλλοντική απερήμωση, οι εκστρατείες των ισχυρών προς κατάληψη των νέων πηγών πλούτου, θα προξενήσει το μεγαλύτερο κίνημα μεταναστών στην νεώτερη ιστορία του κόσμου.

 

  1. Οι απειλές που εκτόξευσαν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των δύο -συνυπεύθυνων για την κρίση- κομμάτων εξουσίας, ότι σε περίπτωση μη ψήφισης της νέας Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου 2, η χώρα αυτόματα θα χρεοκοπήσει και οι Έλληνες θα στερηθούν στοιχειωδών αγαθών (καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα), ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Το «δόγμα του σοκ» σχετίζεται με τους βανδαλισμούς και τους εμπρησμοί των καταστημάτων, μετά την ανεπανάληπτη συγκέντρωση του λαού;

Όλα αυτά είναι επιχειρήματα του «δόγματος του σοκ». Ο σκοπός τους είναι να τρομάξουν το λαό, ώστε να αποδεχθεί τη συντεταγμένη ατομική, κοινωνική και εθνική χρεοκοπία και την απαλλοτρίωση του δημόσιου πλούτου. Η ΕΚΤ θα εξακολουθεί να δανείζει τις Τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν τους πόρους τους για να εισάγουν ή να παράγουν τα κρίσιμα αγαθά. Οι Βρυξέλληνες μεταφέρουν παραπλανητικά παρελθούσες εικόνες χωρών εκτός Ευρώπης. Οι εμπρησμοί εξάλλου και οι καταστροφές από φαινομενικά ανεξέλεγκτες ομάδες είναι μέρος του σχεδίου «του δόγματος του σοκ», για να διασπάσουν τη διαστρωματική συμμαχία του λαού. Αυτό συνέβη εχτές για να διαλυθεί και η παλλαϊκή εξέγερση.-

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΑΛΕΞΗ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ [*]

ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Αθήνα 13-2-2012

[ email: nikolnik.evans@gmail.com ]

__________________________________________________________________________

[*] Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι πανεπιστημιακός και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ … enypekk.gr).