Βουτιά στη Μυθολογία!
Υποβρύχια αγάλματα στην υπηρεσία της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκινά επίσημα το ερευνητικό έργο με κωδική ονομάσία «Ύφαλος Τέχνης» [ στα αγγλικά Project ART.Reef ]. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στόχο τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στον Παγασητικό κόλπο, ο οποίος θα αποτελείται από γλυπτά εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την περιοχή της Θεσσαλίας: τον Ιάσωνα, τους Αργοναύτες και τους Κενταύρους. Το Έργο αυτό, αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας του Τμήματος για εξωστρέφεια, αλλά και σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την τοπική κοινωνία, καθώς πρωταρχικός σκοπός του είναι η εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικο – οικονομικών επιδράσεων που θα προκύψουν, από τη δημιουργία ενός τέτοιου θεματικού τεχνητού υφάλου.

05. Mexico

[ Cancun @ Mexico | Photo by © Jason deCaires Taylor ]

10x10
Εκτός από το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτών στην Ευρωπαϊκή επικράτεια, το έργο φιλοδοξεί να είναι το πρώτο στον κόσμο το οποίο θα έχει χρηματοδοτηθεί εξόλοκλήρου από δωρεές. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο μπορεί ο καθένας να καταθέσει το χρηματικό ποσό που επιθυμεί. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει και εκστρατεία χρηματοδότησης στο διαδικτύο, μέσω της Crowdfunding πλατφόρμας generosity.com, για την προώθηση της ιδέας και στο εξωτερικό. Άλλωστε, ένας από τους πολλούς παράλληλους στόχους του Έργου, είναι η διεθνής προβολή της πολης του Βόλου, αλλά και η ανάδειξη του καταδυτικού τουρισμού ως εναν νέο, δυναμικό κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα.

03. After

[ National Geographic | Photo by © Jason deCaires Taylor ]

10x10
«Είναι ένα μεγάλο ρίσκο, ειδικά λόγω των δυσκολιών που περνάμε στις μέρες μας, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθειά μας» σχολίασε ο Δρ. Αλέξιος Λόλας, Συντονιστής του Ερευνητικού Έργου. «Αυτό που θέλουμε να ανδείξουμε, είναι το αίσθημα της συμμετοχής σε κάτι μεγάλο, πρωτότυπο και καινοτόμο. Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι δύτης ή όχι, θέλουμε να νιώσει την ικανοποίηση ότι βοήθησε στην ολοκλήρωσή του.»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ερευνητικό Έργο, υπάρχει επίσημη ιστοσελίδα καθώς και λογαριασμοί στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.

[ To ΙΒΑΝ του λογαριασμού* της Επιτροπής Ερευνών [ Alpha Bank ] για τις δωρεές από Ελλάδα είναι:
GR7601403100310002002010340
Στην αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός του έργου: «5227.01» και προαιρετικά το ονοματεπώνυμο. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!

*αν σας δυσκολεύει το ΙΒΑΝ, ο αριθμός του λογαριασμού είναι: 310 00 200 2010 340 ]

12. christ-of-the-abyss-Italy

[ Christ of the abyss @ Italy ]

10x10
:: Δρ. Αλέξιος Λόλας | Βιογραφικό ::
Ο Δρ. Αλέξιος Λόλας είναι Πανεπιστημιακός Υπότροφος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η Βιοποικιλότητα και η Πληθυσμιακή Οικολογία των θαλάσσιων βενθικών ασπόνδυλων. Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Αυτόνομης Κατάδυσης της PADI και λάτρης του θαλάσσιου βυθού.

18. Cayman Amphitrete

[ Amphitrete @ Cayman ]

:: Ερευνητική Ομάδα ::
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγ. Δημήτρης Βαφείδης | Vafidis Dimitris
Συντονιστής: Δρ. Αλέξιος Λόλας | Lolas Alexios
Επικ. Καθηγ. Μαριάνθη Χατζηιωάννου | Chatziioannou Maya
Κυριακούλα Ροδίτη, M.Sc. | Rodeetee Keira
Γραμματεία: Χρυσούλα Αποστολογάμβρου | Apostologamvrou Chrysoula
Επικοινωνία: artreef@apae.uth.gr

10x10

[Αρχική φωτό | Photo by © Jason deCaires Taylor ]

10x10
Ύφαλος Τέχνης | Art Reef.Project
[ artreef ]
[ facebook ]
[ twitter ]