Αυτό αποφασίστηκε ξαφνικά προχθές μεταξύ Κούρδων και Ιρακινών στο φράγμα Ντουκάν και η πόλη βρίσκεται πλέον στον πλήρη έλεγχο από τον ιρακινό στρατό. Τι σημαίνει το γεγονός αυτό και πως επειρεάζει τις ενικότερες εξελίξεις στην περιοχή αυτή της Μέσης Ανατολής, που είναι μια κινούμενη άμμος, πολυτεμαχισμένη διότι ακριβώς τα συμφέρονται είναι πολλά και το πετρέλαιο εκεί ανέρχεται στα 10 δις βαρέλια, ένας τεράστιος πλούτος που διεκδικούν πολλοί.

Η φαινομενική στάση ουδετερότητας της Αμερικής αλλά και η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι τυχαίο γεγονός αφού η Ουάσιγκτον διεκδικεί σημαντικά ωφέλη με την παρουσία της στην περιοχή και στο μαύρο χρυσό αλλά κυρίως επιζητεί τον έλεγχο του ενεργειακού αυτού διαδρόμου που θα εμποδίσει τη δημιουργία άλλων συνασπισμών- δυνάμεων, κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας ,να ελέγχουν τα εκεί εδάφη και μετ΄επιτάσεως επιθυμεί τη δημιουργία ενός δικού της Κουρδικού κράτους – χωροφύλακα των δικών της παραπάνω συμφερόντων.

Τα διεθνή μέσα μιλάνε για παράδοση του Κιρκούκ από τους κούρδους του Μπαρζανί ενώ αναλυτές κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή με την Άγκυρα να βρυχάται που που βλέπει ότι πέφτει θύμα ενός παιγνίου κινδυνεύοντας να χάσει εδάφη τα οποία διεκδικεί και στο Ιράκ και στην Συρία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την προώθησή της στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Κιρκούκ. Aπό την άλλη οι Μπερμεργά δήλωσαν ότι θα υπερασπιστούν τα εδάφη και τα υπεδάφη της περιοχής μέχρι θανάτου. Είναι προφανές ότι έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στη θερμή αυτή περιοχή που για δεκαετίες μαστίζεται από μια πολύπλευρη κρίση και διαρκείς πολέμους.

Το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι στην περιοχή είναι περισσότερο από ποτέ περίπλοκο και τώρα ξεκινά η μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή.