Η ψηφοφορία της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν σίγουρα ένα από τα πιο σεισμικά πολιτικά γεγονότα στον δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι ειναι η πρώτη φορά που ένα έθνος αποφάσισε να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή συμμαχία, που δημιουργήθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1960 και έσπευσε αμέσως να σχολιάσει ότι άλλα έθνη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη Βρετανία από το μπλοκ τα επόμενα χρόνια.

Ενώ η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη διάσπασημέχρι σήμερα που πιθανότατα θα γίνει μάρτυρας στην Ευρώπη το ερχόμενο διάστημα, αποσχιστηκών κινήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη που θα μπορούσαν να καταλήξουν να χωρίζουν φυσικά ολόκληρα έθνη.

Συγκεκριμένα στη Σκωτία, όπου οι εκστρατείες για την ανεξαρτησία καλούνται να διοργανώσουν δεύτερο δημοψήφισμα για τη διάσπαση από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού είδαν την αρχική ψήφο που απορρίφθηκε από τον πληθυσμό το 2014.

Στην έκδοση 2017 του ετήσιου Atlas Transforming World – η οποία χρησιμοποιεί χάρτες και άλλες απεικονίσεις δεδομένων για να απεικονίσει σημαντικά παγκόσμια ζητήματα – η Τράπεζα της Αμερικής Merrill Lynch επικεντρώνει σ΄έναν χάρτη το αυξανόμενο αποσχιστικό κίνημα σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Πολλές περιοχές στην Ευρώπη έχουν ισχυρά αποσχιστικά κινήματα (π.χ. Σκωτία, Καταλονία, Βασκική, Φλάνδρα, Βένετο) ή έχουν πολιτικά κόμματα που αναστατώνουν για μεγαλύτερη αυτονομία τις κυβερνήσεις», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

http://independent.co.uk