Ο μεγάλος Καρλ Μαρξ για τον μέσο άνθρωπο καλής θέλησης Αβραάμ Λίνκολν .Γιατί σας γράφουμε αυτό που σας γράφουμε (με βασική πηγή μας την εξαιρετική Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου του Κρις Χάρμαν, στην ελληνική από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ). Για έναν και μόνο (που πράγματι σας αφορά) λόγο. Διότι δεν πρόκειται να το διαβάσετε πουθενά αλλού. Σας φτάνει, δεν σας φτάνει;

Επειδή δεν μπορεί να μη σας φτάνει «διαβάζουμε» προσεκτικά:

Ο μεγάλος Καρλ Μαρξ σημείωνε με ποιόν τρόπο ο Αβραάμ Λίνκολν οδηγήθηκε να κάνει επαναστατικές κινήσεις χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται:

Ο Λίνκολν είναι sui generis φυσιογνωμία στα χρονικά της Ιστορίας. Δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία, δεν έχει καμιά ιδεαλιστική ορμή, κανένα ιστορικό στολίδι. Δίνει στους σημαντικότερους λόγους του την πιο κοινότοπη μορφή. Άλλοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι “μάχονται για μια ιδέα”, όταν το ζήτημα για αυτούς είναι η μάχη για ένα τετραγωνικό μέτρο γης. Ο Λίνκολν, ακόμα και όταν τον παρακινεί ένα ιδανικό, μιλά για τετραγωνικά μέτρα…

Ο Λίνκολν δεν είναι το προϊόν μιας λαϊκής επανάστασης. Αυτός ο μέσος άνθρωπος καλής θέλησης βρέθηκε στην κορυφή από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων υπέρ του καθολικού δικαιώματος ψήφου, που δεν είχαν την παραμικρή επίγνωση των τεράστιων ζητημάτων που διακυβεύονταν.

Ο νέος κόσμος δεν πέτυχε ποτέ μεγαλύτερο θρίαμβο από αυτό το πρακτικό μάθημα. Ότι δηλαδή, με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική οργάνωσή τους, οι απλοί άνθρωποι καλής θέλησης μπορούν να καταφέρουν ανδραγαθήματα που μόνον ήρωες θα μπορούσαν να τα κατορθώσουν στον παλαιό κόσμο.

Υστερόγραφο (δικό μας): Μη βιαστείτε να αποφανθείτε αν ο μεγάλος Καρλ Μαρξ είχε δίκιο ή άδικο εκτιμώντας περιεκτικά την ιστορική περίπτωση του μέσου ανθρώπου καλής θέλησης Αβραάμ Λίνκολν. Δώστε όλη σας την ενέργεια για να καταλάβετε εκκινώντας από τι είναι κατά τον Μαρξ ο παλιός και τι ο νέος κόσμος – αυτό είναι το πρακτικό μάθημα που (πρέπει να) σας αφορά – τι ακριβώς είναι αυτό που εκτίμησε και τι μπορεί για εσάς να σημαίνει. Good luck!

Δημοσιεύτηκε 3 days ago από τον χρήστη egomiocyprus