Οι ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ βρήκαν έναν τρόπο να παράγουν αλκοόλ από τον αέρα, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, και άλλους υδρογονάνθρακες.Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στον αέρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρώτη ύλη.

Αέρια καυσαερίων από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Στην πράξη, όμως, οι Ολλανδοί επιστήμονες χρησιμοποιούν συμπυκνωμένο CO2, το οποίο έχει διαχωριστεί από τα καυσαέρια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Πρόκειται για μια διαδικασία μείωσης της αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα. Η χρήση του κλίματος ως πρώτης ύλης φαίνεται να είναι λογικότερη από την υπόγεια αποθήκευση του – μια διαδικασία που είναι επίσης αμφιλεγόμενη.

Το CO2 αντλείται μαζί με υδρατμούς μέσω ενός θαλάμου στον οποίο επικρατεί υψηλή τάση. Η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Επιπλέον, υπάρχει ένας καταλύτης εκεί. Ένα σημαντικό προϊόν που προκύπτει είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα δύο συστατικά της σύνθεσης του αερίου . Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε σχεδόν οποιοδήποτε καύσιμο. Φυσικό αέριο, αιθυλένιο, οξικό οξύ και οι αλκοόλες μεθανόλη και αιθανόλη παράγονται επίσης.

Η Kat προσδιορίζει το φάσμα προϊόντων

Ποια προϊόντα είναι τα πιο σημαντικά σε αυτή τη διαδικασία εξαρτάται από τον καταλύτη. Όταν χρησιμοποιούνται νανοκορδάλεις από χαλκό, παράγονται κυρίως υδρογονάνθρακες. Στην περίπτωση νανοπορικού αργύρου, η απόδοση του μονοξειδίου του άνθρακα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ένα κράμα πλατίνας-χρυσού παράγει κυρίως οξικό οξύ. Ο Ming Ma, ερευνητής υλικού στο εργαστήριο Smith για την μετατροπή και αποθήκευση ηλιακής ενέργειας στο TU Delft, έχει βρει έναν άλλο παράγοντα που επιτρέπει τον έλεγχο της γκάμας προϊόντων με στοχοθετημένο τρόπο: το μήκος των νανοσωματιδίων.

Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή της διαδικασίας για την έναρξη της παραγωγής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί βιομηχανικά για την ευνοϊκή παραγωγή καυσίμων και χημικών πρώτων υλών. Αυτό μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο Ινστιτούτο Max Planck για την έρευνα του σιδήρου στο Mülheim an der Ruhr, οι ερευνητές εργάζονται επίσης για την ηλεκτροχημική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Επιστροφή στην επισκόπηση