Όλοι έχουμε ακούσει για την Ευρασία και τα τεράστια νέα έργα που θα ενώνουν ολόκληρα σύνολα χωρών. Αλλά ίσως δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι η Ευρασία, η ενοποίηση ίσως να μην είναι τόσο εύκολη και πρόκειται μόνο να συμβεί επειδή μια τέτοια ολοκλήρωση καθίσταται απαραίτητη, διότι εκεί είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του Δυτικού Κόσμου για πολλούς λόγους κυρίως οικονομικούς και γεωπολιτικούς και όπως φαίνεται θα αποτελέσει ένα εκ των πεδίων ανταπαράθεσης των ισχυρών.

Σύμφωνα με το radiospoutnik και τον Jeff Schubert, επισκέπτη καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας, για το πώς βλέπει η Ρωσία την Ευρασία, ο Τζεφ λέει: «Στο εσωτερικό της Ρωσίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι η γεωγραφική θέση της Ευρασίας: Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι βασικά συνίσταται στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση που είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν και οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται την Ευρασία από οικονομικής άποψης.

Οι άλλοι, όπως ο στρατηγός Σεργκέι Καραγκανόφ στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών, τείνουν να βλέπουν την Ευρασία με πολύ ευρύτερους όρους, ακόμη και να περικλείουν χώρες από τη Δυτική Ευρώπη και να κινούνται ως την Ανατολή. Θεωρούν την Ευρασία ως μια γεωπολιτική οντότητα, και όχι απλώς ότι έχει να κάνει ευθέως μόνο με την οικονομία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται τόσο πολύ συχνά στις χώρες του ASEAN, το οποίο περιλαμβάνει το Βιετνάμ, την Ινδονησία κλπ., Έτσι εξαρτάται σε ποιον μιλάτε ».

Η άποψη της Ευρασίας από την Ασία είναι επίσης μια μεταβλητή έννοια. «Ένας Κινέζος εμπειρογνώμονας είπε στην πραγματικότητα ότι η Κίνα θεωρεί την Ευρασία ως το ισοδύναμο της Άγριας Δύσης», είπε ο Jeff. Θεωρεί ότι οι Κινέζοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Ευρασιανούς και δεν θα το κάνουν ποτέ, λέγοντας ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ότι γίνονται παγκόσμια δύναμη χωρίς να περιορίζονται στην Ευρασία.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ευρασία θα λειτουργούσε οικονομικά, υπάρχουν δύο απόψεις. Ο Jeff εξηγεί: «Από οικονομική άποψη, εάν ληφθεί η στενή άποψη ότι η Ευρασία είναι οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και ακούγονται οι απόψεις του ρωσικού οικονομολόγου Yaroslav Lissovolik, τότε κάποιος θα δει τη χρηματοδότηση από τις καλές οικονομικές πολιτικές εντός της Ευρασίας. Άποψη, όπως υποστηρίζει ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, τείνει να δει την Κίνα να παρέχει τα χρήματα για την ανάπτυξη πολλών της Ευρασίας, και η Ρωσία να παρέχει την ασφάλεια «.

Υπάρχει μια άποψη ότι η έννοια του «One Belt One Road» είναι πολύ κινέζικη και δεν ταιριάζει πραγματικά με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Ο Jeff βλέπει μια σύγκρουση εδώ: «Υπάρχει το SREB (Silk Road Economic Belt) που είναι το κομμάτι της γης της» One Belt One Road, «ιδέα, και έπειτα έχετε τον θαλάσσιο δρόμο που πηγαίνει προς τον Ινδικό Ωκεανό κλπ. Αλλά μιλάμε για την Οικονομική Ζώνη του Μεταξιού, δεν συμπεριλαμβάνει πραγματικά τη Ρωσία και άλλες χώρες όπως το Καζακστάν είναι εξίσου σημαντικές … «

Η παρουσία της Αμερικής στην Άπω Ανατολή και σε γενικές γραμμές αυτό που θεωρείται επιθετική συμπεριφορά από τη χώρα αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ένας λόγος για την εμφάνιση της Ρωσίας και της Κίνας που μιλούν για τη δημιουργία ενός κοινού οικονομικού χώρου. 

Η επέκταση του ΝΑΤΟ μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είναι σημαντική, νομίζω ότι πολλοί Ρώσοι σκέφτηκαν ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά υπήρξε. Πολύ δίκαια φοβούνταν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταλήξει σε μερικά μέρη όπως η Σεβαστούπολη.Αυτός ο φόβος προκάλεσε αντίδραση στη Ρωσία και νομίζω ότι ο άξονας της Ασίας που έλαβε η κυβέρνηση Ομπάμα όσον αφορά την υποτιθέμενη μετακίνηση των στρατιωτικών δυνάμεών της από τη Μέση Ανατολή προς την Ανατολική Ασία αύξησε επίσης τους φόβους της Κίνας για το τι θα μπορούσε να συμβεί στις εμπορικές του διαδρομές. «

Ο Jeff τονίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθούν, δεδομένου ιστορικού και πολιτιστικού παράγοντα. Και οι δύο χώρες, όπως λέει ο Jeff, βλέπουν στη Δύση αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση, ωστόσο, μπορεί να αναγκάσει την ένταξη της Ρωσίας και της Κίνας σε ένα τεράστιο νέο οικονομικό μπλοκ.