Η Ρωσία επιταχύνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία εν μέσω της πρόσφατης ενίσχυσης των σχέσεων μετά την πρόσφατη επίσκεψη του βασιλιά Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιζ Αλ Σαουτ στη Μόσχα. Από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου 2017-2018 τον Ιούλιο και μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές σιτηρών και των παραγώγων της στη Σαουδική Αραβία κατά 22% σε 854.000 τόνους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο..

Σύμφωνα με Ρωσική εταιρεία αγροκτημάτων Rosselkhoznadzor, το κριθάρι αντιπροσωπεύει 99,7 τοις εκατό, ή 851 χιλιάδες τόνους, των εξαγωγών της Ρωσίας, ενώ τα μπιζέλια και τα ρεβίθια αντιπροσωπεύουν τις υπόλοιπες αποστολές. Η Σαουδική Αραβία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών σιτηρών. Στο έτος συγκομιδής 2016-2017, η Σαουδική Αραβία κατέλαβε την 10η θέση μεταξύ των εισαγωγέων ρωσικών σιτηρών και των παράγωγων προϊόντων της.Στις αρχές Οκτωβρίου, ο βασιλιάς Σαλμάν Μπιν Αμπντουλάζι Αλ Σαούντ πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, που ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν περιέγραψε ως «ορόσημο». Η συνάντηση των δύο ηγετών οδήγησε σε ορισμένες συμφωνίες που συνάπτονται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συναλλαγών, των επενδύσεων και της οικονομίας.

Τον Αύγουστο, ο ρώσος υπουργός Γεωργίας Αλέξανδρος Τκάτσεφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συγκεντρώσει μέχρι 110 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών φέτος και να εξάγει μέχρι 40 εκατομμύρια τόνους το έτος συγκομιδής 2017-2018. Οι εξαγωγές σιτηρών για τη συγκομιδή της χώρας 2016-2017 έφεραν ρεκόρ 35,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 27 εκατομμυρίων τόνων σιταριού.

http://sputniknews.com