Σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων spoutnik,  Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν συμπλεύσει στα ενεργειακά ζητήματα, ανακατανέμοντας την εν λόγω αγορά. Εμείς λέμε ότι έγιναν συμφωνίες στο παρελθόν κατόπιςν μιας μακράς συζήτησης στο οβάλ γραφείο του λευκού Οίκου μεταξύ των τότε προέδρων των μεγάλων δυνάμεων, που προηγήθηκαν της προσέγγισης Πούτιν – Τράμπ και αλλάζουν το χάρτη σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, κάτι  που παραπέμπει στην υλοποίηση μιας Νέας Γιάλτας. Ιδού τι αναφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του spoutnik.

Η Exxon Mobil Corp., Chevron και άλλοι ενεργειακοί γίγαντες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη νέα δέσμη μέτρων κατά των ρωσικών κυρώσεων, η οποία επί του παρόντος εξετάζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων Γερουσία και σκέπτονται να ενεργήσουν αναλόγως.  Η ExxonMobil έχει ήδη υποστεί το πρώτο κύμα κυρώσεων ενώ έχει κοινές επιχειρήσεις στη Ρωσία με στόχο την ανάπτυξη της Αρκτικής.

Για παράδειγμα, το 2011 η ρωσική εταιρεία Rosneft και η ExxonMobil συμφώνησαν για την έρευνα και την παραγωγή αργού πετρελαίου, τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ. Η ExxonMobil έλαβε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη τριών αγροτικών περιοχών του Ανατολικού Πρίνουβοδεσέκι στη Θάλασσα του Καρά, καθώς και να συμμετάσχει στο σχέδιο Tuapse Trough στη Μαύρη Θάλασσα. 

Όπως είναι απίστευτο, οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου έχουν γίνει απροσδόκητοι σύμμαχοι της Ρωσίας.Η Exxon Mobil Corp. και άλλες εταιρείες ενέργειας εξέφρασαν βαθιές ανησυχίες σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αντιμοριακές κυρώσεις, το οποίο διεξήχθη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από τα μέσα Ιουνίου.

Η νομοθεσία έχει ως στόχο να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μεταξύ άλλων με στόχο τον τομέα της ενέργειας. Για να καταστήσουν ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα, οι νομοθέτες των ΗΠΑ προσπαθούν να κωδικοποιήσουν τις κυρώσεις στο νόμο, εμποδίζοντας έτσι τον Λευκό Οίκο να τους αποδυναμώσει μονομερώς.

«Μέχρι τώρα [οι αντιτρομοκρατικές κυρώσεις] έχουν εφαρμοστεί ως εκτελεστική εντολή, η οποία θα μπορούσε να ακυρωθεί οποτεδήποτε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και αν υιοθετηθεί ως ομοσπονδιακός νόμος, θα χρειαζόταν την έγκριση του Κογκρέσου για την κατάργησή τους. «Κλασικό [παράδειγμα] είναι η τροπολογία Jackson-Vanik (η οποία δημιουργήθηκε για να ασκήσει πιέσεις στη Σοβιετική Ένωση), η οποία εξακολούθησε να υπάρχει πολύ καιρό μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ», δήλωσε ο Καθηγητής Βίκτορ Κέιφιτς του κρατικού πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης Ράδιο Σπούτνικ .

Η πρωτοβουλία προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου και ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson να καλέσει τους νομοθέτες να μην συνδέσουν τα χέρια της διοίκησης του Trump.

«Θα παροτρύνω το Κογκρέσο να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε νομοθεσία θα επιτρέψει στον πρόεδρο να έχει την ευελιξία να προσαρμόσει τις κυρώσεις», δήλωσε ο Tillerson στους νομοθέτες τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ο The Hill.

Ενώ η Γερουσία συνεχίζει να προωθεί το νομοσχέδιο, η πρόσφατη κίνηση των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση.Το περιοδικό Wall Street Journal επισήμανε τη Δευτέρα ότι «η πίεση από τις εταιρείες ενέργειας όπως η Exxon και η Chevron Corp. – και από ορισμένες εταιρείες σε άλλες βιομηχανίες – απειλεί να περιπλέξει την περικοπή της νομοθεσίας από το House».

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν: τα τελευταία χρόνια έχουν διατηρήσει σχέσεις εργασίας με τους Ρώσους ομολόγους τους, γράφει η ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα «Σχέση».

Για παράδειγμα, το 2011 η ρωσική εταιρεία Rosneft και η ExxonMobil συμφώνησαν για την έρευνα και την παραγωγή αργού πετρελαίου, τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ. Η ExxonMobil έλαβε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη τριών αγροτικών περιοχών του Ανατολικού Πρίνουβοδεσέκι στη Θάλασσα του Καρά, καθώς και να συμμετάσχει στο σχέδιο Tuapse Trough στη Μαύρη Θάλασσα.

In this April 16, 2010 file photo, steam rises from towers at an Exxon Mobil refinery in Baytown, Texas
© AP ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / PAT SULLIVAN. ΑΡΧΕΙΟ
Σε αυτή την φωτογραφία αρχείου της 16ης Απριλίου 2010, το ατμό αυξάνεται από πύργους σε διυλιστήριο της Exxon Mobil στο Baytown του Τέξας

Περιττό να πούμε ότι το νέο νομοσχέδιο θα ασχοληθεί τελικά με τις προοπτικές των κοινών αμερικανικών-ρωσικών ενεργειακών έργων αν τεθεί σε ισχύ. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να κάνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές, προειδοποιούν οι αμερικανοί πετρελαϊκοί γίγαντες.

«Για παράδειγμα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε οποιοδήποτε ενεργειακό έργο ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων, η συμμετοχή μιας ρωσικής οντότητας σε οποιοδήποτε επίπεδο στο εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε να αποκλείσει τις αμερικανικές εταιρείες από εταιρικές σχέσεις και να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να κερδίσουν Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα «, δήλωσε ο Jack Gerard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, όπως ανέφερε η Washington Examiner.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Igor Yushkov, επικεφαλής αναλυτής στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας, πρότεινε ότι οι αμερικανικές εταιρίες ενέργειας φοβούνται επίσης ότι ο νέος νόμος θα αναβάλει την άρση των προηγούμενων αντιρωσικών μέτρων.«Πιστεύω ότι φοβούνται όχι μόνο τη νέα δέσμη κυρώσεων αλλά την πιθανότητα ότι το νομοσχέδιο θα καθυστερήσει την κατάργηση των προηγούμενων απαγορεύσεων. Η ExxonMobil έχει ήδη υποστεί το πρώτο κύμα κυρώσεων και είχε κοινές επιχειρήσεις στη Ρωσία με στόχο την ανάπτυξη της Αρκτικής, και στα έργα = για το πετρέλαιο της θάλασσας Kara μαζί για τη Rosneft, όπου βρέθηκε η κατάθεση Pobeda «, δήλωσε ο Yushkov στο Vzglyad.

«Η Chevron είχε μόνο ένα έργο με τη Rosneft στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες έπρεπε να παγώσουν όλα αυτά τα έργα […] Φοβούνται ότι εάν οι [ΗΠΑ] επιβάλουν νέες κυρώσεις [ στη Μόσχα ], η απελευθέρωση των έργων τους Η Ρωσία θα διαρκέσει πολύ καιρό «, τόνισε ο ρωσικός ειδικός.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η νέα δέσμη κυρώσεων παίζει άμεσα στα χέρια των αμερικανικών εταιρειών LNG, ανέφερε ο Yushkov.

Πράγματι, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το κοινό ρωσοευρωπαϊκό σχέδιο Nord stream 2 και να υπονομεύσει τη θέση της Gazprom στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ.

Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant
© SPUTNIK / SERGEY GUNEEV
Τσελιάμπινσκ Σωληνουργεία

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδιώξουν τη Ρωσία από την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα πλημμυρίσει [την ήπειρο] με το ΥΦΑ [υγροποιημένο φυσικό αέριο], κάτι που θα αποφέρει περισσότερα οφέλη για την οικονομία των ΗΠΑ από τη διατήρηση των επιμέρους έργων ExxonMobil και Chevron, «Ανέφερε ο εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι» θα δημιουργηθούν πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας [για τους Αμερικανούς] μέσω της επέκτασης των εξαγωγών ΥΦΑ «.

Ενώ μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιος θα είναι ο καρπός του αγώνα για το νέο νομοσχέδιο εναντίον των ρωσικών κυρώσεων, η Rosneft δεν θα υποφέρει σοβαρά από την εγκατάλειψη των σχεδίων της στο εξωτερικό με την ExxonMobil και την Chevron, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας αναφερόμενος σε δύο ρωσοαμερικανικές πρωτοβουλίες στις ΗΠΑ Και τον Καναδά.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να ενδιαφέρει τη ρωσική εταιρεία σε υπερπόντια έργα είναι οι νέες τεχνολογίες, παρατήρησε ο Yushkov.

Ετικέτες