Η παγκοσμιοποίηση του ρατσισμού, οι λεγόμενοι έωλοι ισχυρισμοί, η γενοκτονία των Ινδιάνων της Αμερικής και ο κορυφαίος δυτικός εξερευνητής κατά συρροήν δολοφόνος Χριστόφορος Κολόμβος: Για αιώνες, ο Χριστόφορος Κολόμβος παρουσιαζόταν ως ο κορυφαίος εξερευνητής, ένας πραγματικός ήρωας για τον δυτικό πολιτισμό, και αυτό είναι το μήνυμα που κυριαρχεί στα αμερικανικά εγχειρίδια. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι Zinn,Chomsky, Todorov και hooks, αυτό το μήνυμα είναι μια πλάνη…

Σε τι οφείλεται το γεγονός ότι, παρά το τεράστιο πλήθος των εμπειριών, αντέχουν και πάλι απέναντι σε όλες τις επιθέσεις του ορθού λόγου οι έωλοι ισχυρισμοί του ρατσισμού, επηρεάζοντας αρνητικά την πολιτική ζωή και τη συμπεριφορά πολλών ανθρώπων; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει το βιβλίο των Donaldo Macedo και Παναγιώτας Γούναρη (εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2008), από τις καταληκτικές σελίδες του οποίου σας “διαβάζουμε” κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα:

… Στο LegitimacyinHistory, ο Chomsky αντικρούει την άποψη ότι. ο Κολόμβος ήταν ήρωας και υποστηρίζει ότι η αμερικανική ήπειρος ήταν στην πραγματικότητα το σκηνικό μιας γενοκτονίας. Όπως τονίζει, “εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπράξαμε απλά μια γενοκτονία. Τελεία και παύλα. Καθαρή γενοκτονία. Οι σύγχρονες εκτιμήσεις λένε ότι βόρεια του Ρίο Γκράντε υπήρχαν περίπου 12 με 15 εκατομμύρια ιθαγενείς Αμερικανοί την εποχή που έφτασε ο Κολόμβος. Ωστόσο, ώσπου να φτάσουν οι Ευρωπαίοι στα σύνορα της αμερικανικής ηπείρου, είχαν απομείνει περίπου 200.000, κάτι που καταδεικνύει τη μαζική γενοκτονία”.

Η συγκλονιστική πραγματικότητα που αποκαλύπτει ο Chomsky είναι ότι “σε ολόκληρη την αμερικανική ιστορία αυτή η γενοκτονία έχει γίνει αποδεκτή ως απόλυτα νομιμοποιημένη”, παρά το γεγονός ότι ο Κολόμβος ήταν ένας “κατά συρροή δολοφόνος”. Ακριβώς αυτή την κριτική αμφισβήτηση της νομιμοποίησης της ιστορίας μπορεί κάποιος να την επισημάνει στην οπτική τόσο του Zinn, όσο και της hooks. Ωστόσο, ενώ για τον Chomsky αυτό αποτελεί μια διαδικασία χάλκευσης της ιστορίας, για τον Zinn και την hooks σημαίνει ότι είμαστε παγιδευμένοι σε μια διαδικασία αφανισμού που τείνει να διαιωνίζει την “καπιταλιστική πατριαρχία της υπεροχής των λευκών”.

Υπενθύμιση: Τα πιο πάνω αποσπάσματα είναι απλώς ενδεικτικά. Δηλαδή, δεν σας κομίζουν κάποια καταληκτική απάντηση, στόχος τους είναι να απελευθερώσουν στο νου σας κάποιες ενδείξεις κατανόησης του πρωταρχικού (και λόγου δημιουργίας του βιβλίου) ερωτήματος. Αν θέλετε ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια, αντικαταστήστε την ένδειξη “έωλοι ισχυρισμοί” που περιλαμβάνεται στο πρωταρχικό ερώτημα με την πολύ πιο απλή και σαφή“ψέμα”. Στην απαραίτητη συνακόλουθη διαδικασία διερεύνησης των ορίων και του περιεχομένου αυτού του “ψέματος” θα μας επιτρέψετε λίαν συντόμως ακόμα πιο βοηθητικά να επανέλθουμε.

http://egomiocyprus.blogspot.gr