Σύμφωνα με το spoutniknews η  καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι θα εμποδίσει τις συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτώντας έναν εμφανή άξονα από την προηγούμενη θέση της.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης που διεξήχθη την Κυριακή με τον αντίπαλό της ΣΔΚ Martin Schulz, ο κεντροδεξιός ηγέτης σοκάρει το κοινό με μια απροσδόκητη υπόσχεση να συζητήσει το τέλος των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας με τους συναδέλφους Ευρωπαίους ηγέτες, εάν επέστρεψε για τέταρτη θητεία τις επερχόμενες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

«Το γεγονός είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ», ανέφερε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν πίστευε ότι θα συμβεί.

«Θα μιλήσω στους συναδέλφους μου [ της ΕΕ ] για να δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή θέση γι ‘αυτό, ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες».

Αρχικά, η Μέρκελ προειδοποίησε για μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να διακόψει τις σχέσεις της με την Τουρκία σε μια εποχή που οι Γερμανοί πολίτες βρίσκονται στα τουρκικά κέντρα κράτησης υπό πολιτικές κατηγορίες, αλλά τελικά έκαναν την υπόσχεση αφού αμφισβητήθηκαν από τον Schulz.

Σε απάντηση, η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τόσο τη Μέρκελ όσο και τον Σουλτς ότι θα επιδοθούν στον λαϊκισμό.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος μας Ερντογάν ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης», έγραψε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλιν στο Twitter.

«Η Γερμανία και οι επιθέσεις της Ευρώπης στην Τουρκία / Ερντογάν, αγνοώντας τα ουσιώδη και επείγοντα προβλήματα, αντικατοπτρίζουν τη μείωση των ορίζοντά τους».

Οι παρατηρήσεις έρχονται εν μέσω έντονων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών που έχουν επιδεινωθεί μετά από μια καταστολή που ξεκίνησε ο Ερντογάν σε διαφωνία μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, ότι πολλοί ύποπτοι τέθηκαν για να εδραιώσουν τις ολοένα και πιο αυταρχικές πολιτικές του τουρκικού ηγέτη στο σπίτι και στο εξωτερικο.

Ο Ερντογάν πήγε τόσο μακριά όσο και να κατηγορήσει το Βερολίνο για παροχή ασύλου για φερόμενους σχεδιαστές πραξικοπήματος.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω φέτος, αφού η Γερμανία απαγόρευσε τα τουρκικά πρωταθλήματα στο έδαφός της και η Άγκυρα αρνήθηκε να επιτρέψει σε νομοθέτες από το Βερολίνο να επισκεφθούν την αεροπορική βάση Incirlik, όπου σταθμεύουν γερμανικά στρατεύματα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ από το 2005, μήνες πριν η Μέρκελ γίνει Γερμανός καγκελάριος. Η Μέρκελ ανέκαθεν δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση, αν και το κόμμα της στο CDU αντιτάχθηκε σταθερά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.