Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, μια από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χώρας μας, απεβίωσε ‘χτες,σε ηλικία 86 ετών: Όταν κάποτε ρωτήθηκε, γιατί γράφει για παιδιά, απάντησε: «Γιατί εμένα με νοιάζει να ζήσουμε σ’ ένα σπιτικό χωρίς ρύπανση – τη Γη μας, γι’ αυτό γράφω για την προστασία του περιβάλλοντος. Εμένα με νοιάζει όταν απειλούνται τα παιδιά από τα ναρκωτικά, τη βία, την όποια εκμετάλλευση, γι’ αυτό αντλώ τα θέματά των μυθιστορημάτων μου από τη σημερινή ζωή και τις δυσκολίες που συναντούν οι νέοι άνθρωποι. Εμένα με νοιάζει όταν τα παιδιά δεν μαθαίνουν για τις ρίζες τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, γι’ αυτό γράφω ιστορικά μυθιστορήματα και διηγήματα. Αν ονειρευόμαστε πραγματικά την παγκόσμια ειρήνη, χρειαζόμαστε ανθρώπους που να σέβονται τους άλλους αλλά πρώτ’ απ’ όλα τη δική τους εθνική ταυτότητα, τη δική τους παράδοση, το δικό τους πολιτισμό. Γι’ αυτό αντλώ θέματα από τον ελληνικό πολιτισμό και την Ορθοδοξία. Γιατί εμένα με νοιάζει ο κόσμος μας να γίνει κόσμημα».

PATAKIS PUBLICATION

   14440700_10155334391249126_4697441264230877501_n

  • Τα λόγια της γιαγιάς μου, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση των Εκδόσεων Πατάκη, αποτυπώνουν με το καλύτερο τρόπο πώς η Γαλάτεια γαλούχησε γενιές ολόκληρες με τις έννοιες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που εμποτίζουν τα βιβλία της από άκρη σε άκρη.
    Η Γαλάτεια πέραν από γιαγιά μου είναι ο άνθρωπος που με έκανε να αγαπήσω το διάβασμα, την Ιστορία, την πατρίδα μου. Όσοι με γνωρίζουν μπορούν να διακρίνουν στην πορεία μου το πόσο με καθόρισαν οι αρχές και αξίες που υπηρέτησε με το έργο της, με τη ζωή της.
    Αυτές τις αρχές και αξίες θα συνεχίσω, με την ευχή της, να υπηρετώ, με αυτές τις αρχές και αξίες θέλουμε να μεγαλώσουμε την κόρη μας Γαλάτεια.
    Υ.Γ. Σας ευχαριστώ για τα ζεστά σας λόγια.