Στην παραπάνω φωτογραφία απεικονίζεται η μέχρι τώρα ηρεμία στα χρυσά νερά του περσικού κόλπου στο Ιράν που τις τελευταίες μέρες πλήτεται από αιματηρά γεγονότα υποκινούμενα από μια αδιόρατη αντιπολίτευση που αίφνης ανακάλυψε οδύνη και φτώχια στην περσική κοινωνία και αντιδρά για να ρίξει το καθεστώς του Αλί Χαμενεΐ που αντιστέκεται σθεναρά στα δυτικά σχέδια διαμελισμού της χώρας.

Στους σχεδιασμούς της αντλαντικής συμμαχίας είναι, εδάφη του Ιράν να διαμελισθούν για τη δημιουργία του Κουρδικού κράτους μαζί με έταιρα από Συρία και Ιράκ, ώστε όσοι ενδιαφέρονται για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων να ορίζουν την περιοχή.

Οι Ιρανοί σε αυτά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή του περσικού κόλπου, αν θέλουν να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους δεν έχουν άλλο δρόμο από το να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Ότι και άν σημαίνει αυτό. Ένας πόλεμος φαίνεται ότι είναι μονόδρομος για αυτή τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακά δυνάμεις στην παγκόσμια κατάταξη.


Το Ιράν, επίσημα Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία. Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, ως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας.

 

Είναι η 18η χώρα σε έκταση παγκοσμίως και ο πληθυσμός της αριθμεί 70 εκατομμύρια. Το Ιράν συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ. Πρωτεύουσα είναι η Τεχεράνη, που αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Το Ιράν θεωρείται περιφερειακή δύναμη και καταλαμβάνει σημαντική θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Η χώρα είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7.000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. ως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες: Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες. Κατά την χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας) στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 δημιουργήθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1 Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία.

 

Ετικέτες