Αυτό δήλωσε αστειευόμενος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ κατά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο την περασμένη Παρασκευή με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγ. Μέρκελ, μια συνάντηση που έγινε όχι σε θερμό κλίμα και είχε σημειολογική αξία αφού ο αμερικανός πρόεδρος δεν προέβει στην καθιερωμένη χειραψία. Ηταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τράμπ, μια συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη αλλά αναβλήθηκε και έγινε μέσα σε ένα κλίμα πιέσεων που δέχεται το Βερολίνο από την Ουάσιγκτον να αλλάξει την πολιτική των πλεονασμάτων που ωφελεί μόνο τη γερμανία στην Ευρώπη, συρικνώνει τις οικονομίες των χωρών του Νότου και βάζει σε κίνδυνο την συνοχή ολόκληρης της Ε.Ε.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Ομπάμα παρακολουθούσε τους Trump και Μέρκελ, ο πρόεδρος είπε με νόημα προς το γερμανίδα ηγέτη, «τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό, ίσως.»

Το 2010, αναφέρει το sputniknews.com η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ με άμεση έγκριση από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μετά από αυτό η Μέρκελ όταν έμαθε για τις υποκλοπές, έκανε μαι «έντονα διατυπωμένη» κλήση στον Ομπάμα, μιλώντας για πράξεις «εντελώς απαράδεκτες, αν αληθεύει, που συνιστούν παραβίαση της εμπιστοσύνης».
Σύμφωνα με το  REUTERS και τον  JONATHAN ΕΡΝΣΤ οι δύο ηγέτες, σε κοινή συνέντευκη τύπου όταν ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους αν συζητήθηκε το ΝΑΤΟ, ο Trump απάντησε ότι «συζητήθηκαν πολλά πράγματα.»

Στη συνέντευξη Τύπου, η οποία ξεκίνησε σχεδόν μια ώρα καθυστέρηση, Trump εξήρε την ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να «νικήσουμε τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία». «Η μετανάστευση είναι ένα προνόμιο και όχι δικαίωμα», δήλωσε ο Trump, «και η ασφάλεια των πολιτών μας, πρέπει πάντα να έρχεται πρώτα.»

Από την πλευρά της, η Μέρκελ άνοιξε τις παρατηρήσεις της λέγοντας ότι είναι πάντα καλύτερο να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο, αντί να μιλάμε για το ένα το άλλο.
Ερωτηθείς η Μέρκελ από δημοσιογράφο εάν εγκρίνει το στυλ Τραμπ, η Μέρκελ δήλωσε ότι έλαβε ένα θερμό καλωσόρισμα, και ότι οι δύο ηγέτες είχαν προσπαθήσει να καταλήξουν σε συμβιβασμό για θέματα στα οποία διαφωνούν. «Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεθεί συμβιβαστική λύση, αλλά αυτό είναι ό, τι έχουμε εκλεγεί για να το κάνουμε «, δήλωσε η Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Trump επέκρινε δριμύτατα τη Μέρκελ για τη φιλελεύθερη πολιτική της σχετικά με την αποδοχή των προσφύγων, λέγοντας ότι  «καταστρέφει τη Γερμανία.»

Ήταν αναμενόμενο ότι το δίδυμο θα συζητήσουν επίσης για τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Trump δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να καταλήξει σε ένα σχέδιο για την ειρήνη όσον αφορά την Ουκρανία. «Ο πρόεδρος θα ενδιαφερόταν πολύ να ακούσει τις απόψεις της καγκελαρίου για την εμπειρία της αλληλεπίδρασης με τον Πούτιν,» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους.

Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί να λάβει χώρα την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της χιονοθύελλα που έπληξε την ανατολική ακτή. Ήταν η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ στις ΗΠΑ σε δύο χρόνια.

Ετικέτες