Δεν επιτρέπεται να ανακηρύξετε ΑΟΖ: Αυτή είναι η εντολή και πάγια θέση της Αμερικανικής πολιτικής προς την Ελλάδα, θέση που υπηρέτησαν πιστά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1982 και μετά, υπονομεύοντας, στην ουσία, τα συμφέροντα της χώρας, με αποτέλεσμα, σήμερα, η Ελλάδα να μην διεκδικεί το κυριαρχικό της δικαίωμα, να βιώνει τα σκληρά μνημόνια αλλά και άλλες απειλές, που έχουν σχέση με εδάφη της, τα οποία κινδυνεύουν να θεωρηθούν γκρίζες ζώνες υπό το καθεστώς παραβιάσεων της Τουρκίας και όχι μόνον.
.
Στο βιβλίο του η » ΑΟΖ της Ελλάδας » ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης αναλύει διεξοδικά το ζήτημα των ΑΟΖ  στην ελλάδα και γιατί η χώρα έχασε τις μεγάλες ευκαιρίες να γίνει μια αυτόνομη οικονομική οντότητα στην ΝΑ Μεσόγειο: «H άρνηση της Αμερικανικής κυβέρνησης να καταδικάσει την Τουρκία, αύξησε την επιθετικότητά της στο Αιγαίο. Η στάση της Ουάσιγκτον υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα και υποθάλπει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει, τώρα τελευταία, κάθε όριο.
Οι πρόσφατες προκλητικές παραβιάσεις στις Οινούσσες είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι οι Τούρκοι επιχειρούν την «γκριζοποίηση» του νησιού, όπως εφευρίσκουν και άλλες «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο .
. 
Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά που έχει προκαλέσει η Αμερική στην Ελλάδα είναι αυτή που σχετίζεται με την ΑΟΖ. Η πάγια θέση της Ουάσιγκτον απλά συνοψίζεται στη φράση «Δεν επιτρέπεται να ανακηρύξετε ΑΟΖ, εάν δεν τα βρείτε πρώτα με τη Τουρκία».
.
Εάν η Ελλάδα είχε ανακηρύξει ΑΟΖ, πριν μια δεκαετία, την περίοδο της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και είχε οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, τότε, που η τιμή για ένα βαρέλι πετρελαίου ήταν 145 δολάρια, η Ελλάδα θα διέθετε σήμερα ένα προστατευτικό δίχτυ, και θα είχε αποφύγει τα μνημόνια…
.
Η απραξία των ελληνικών κυβερνήσεων
.
Βέβαια, οι ευθύνες γι αυτή την απραξία βαρύνουν όλες τις κυβερνήσεις, από το 1982, που υπογράφηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω με λύπη ότι, ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε κατανοήσει την αξία του Καστελόριζου. Κάθε βράδυ, όταν τα δελτία ειδήσεων καταλήγουν με την πρόγνωση του καιρού, κανένα κανάλι, δυστυχώς, δεν συμπεριλαμβάνει το Καστελόριζο στον χάρτη της Ελλάδας. Επιτρέψτε μου να κλείσω, λέγοντας ότι, κάποτε, κάποιοι με χαρακτήρισαν «πατέρα της ΑΟΖ». Ελπίζω, το ελληνικό κοινοβούλιο να ανακηρύξει σύντομα την ελληνική ΑΟΖ, ώστε να μην καταντήσω ο «παππούς της ΑΟΖ».
.
.
Πηγή: “Η ΑΟΖ της Ελλάδας”:
Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη [ mignatiou ]