Σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το St. Louis εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο πολλών αμερικανικών πόλεων, κοινοτήτων και οντοτήτων που δεσμεύονται για τη βιώσιμη καθαρή ενέργεια. Γιατί γίνεται τόσο αργά αυτή η μεταστροφή για την κάλυψη των ενεργειακων αναγκών του πλανήτη από καθαρή ενέργεια όταν η χρήση των πετρελαιοιδων με τα παράγωγά τους έχουν μολύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον? Τί φοβούνται και τί έρχεται ως μη αναστρέψιμο που συνδέεται με τις κλιμακούμενες κρίσεις κυρίως στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές,όπως Μ. Ανατολή, Ν. Αφρική, Κασπία κ.λ.π. Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα του 360 που θα απαντήσουμε σε άλλο άρθρο μας.

Σε ένα άλλο μεγάλο χτύπημα για την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα από τη διοίκηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, η πόλη του Σαιντ Λούις, στο Μισσούρι, ένας μακρόχρονος καταναλωτής άνθρακα, ψήφισε να στραφεί σε αειφόρες πηγές ενέργειας έως το 2035, πολλές πόλεις και δήμους που έχουν ήδη δεσμευτεί να κινηθούν.Τρεις από τους πέντε Αμερικανούς συμφωνούν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να καταπολεμήσει την αλλαγή του κλίματος.

Η 47η αμερικανική πόλη για να κάνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ψηφίζει με τους τοπικούς νομοθέτες, μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε μια περιοχή με βαθιούς δεσμούς με την ταχέως συρρικνούμενη βιομηχανία άνθρακα.Η ομόφωνη ψηφοφορία από το διοικητικό συμβούλιο της πόλης δείχνει την υπόσχεση για μετάβαση σε αιολική, ηλιακή και άλλες πηγές βιώσιμης ενέργειας έως το έτος 2035, σύμφωνα με το NBCnews.com. Οι νομοθέτες των πόλεων ανέλαβαν την υποχρέωση να καταρτίσουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2018 σχέδιο για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η προσπάθεια να επιτευχθεί ένα 100% δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας καθαρής ενέργειας σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα είναι τώρα κοινό σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ που κινούνται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πηγών ενέργειας που δεν προέρχονται από ορυκτά καύσιμα. Το Σαιντ Λούις, ωστόσο, σήμερα έχει ένα συντριπτικό 95% των αναγκών του σε ενέργεια από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που καίνε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επιπλέον, η πόλη παίρνει περίπου το 20% αυτού του μπλοκ από ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Η μεσοδυτική πόλη των ΗΠΑ είναι επίσης η εταιρική βάση αρκετών από τις μεγαλύτερες εταιρείες άνθρακα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων: Peabody Energy και Arch Coal.

Οι Peabody και Arch, που εδρεύουν στο St. Louis, δεν απάντησαν σε αιτήματα της NBC News για σχόλια σχετικά με την ψηφοφορία για την καθαρή ενέργεια.

Το σχήμα της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ έχει αλλάξει ριζικά, καθώς τα συνολικά ποσοστά άνθρακα για το έθνος σήμερα υπερτερούν σε περίπου 50.000 εργαζόμενους, ενώ η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας έχει φτάσει στην οροφή, απασχολώντας σήμερα περίπου 375.000 εργαζόμενους, τουλάχιστον και αυξάνεται κάθε χρόνο.

Ο Λευκός Οίκος του Άμστερνταμ έχει κάνει την αποκατάσταση του άνθρακα ως σημείο αναφοράς στις παρατηρήσεις του για την ενεργειακή πολιτική – παράλληλα με την παραπομπή στην αλλαγή του κλίματος ως «ψεύτικα νέα» – αλλά, ενώ πολλά λένε, η πραγματική δράση λαμβάνει χώρα σε εκείνους τους τομείς που επιδιώκουν να ξεπεράσουν θεωρείται σήμερα μια αναποτελεσματική και ξεπερασμένη μορφή παραγωγής ενέργειας.

Η διοίκηση του Trump διαλύει την Ομοσπονδιακή Συμβουλευτική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος

«Σε εθνικό επίπεδο, η διοίκηση του Trump έχει αυτές τις ενοχλητικές συνομιλίες ότι δήθεν ειναι ψεύτικα νέα σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη που είναι «, δήλωσε ο Lewis E. Reed, πρόεδρος του St Louis Board of Aldermen, όπως αναφέρεται στο NBCnews.com. «Αλλά δεν είναι ψεύτικα», δήλωσε ο Ρεντ, προσθέτοντας, «Έτσι θα προσκαλέσει πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας, να πάρουν τα ηνία και να αντισταθμίσουν την έλλειψη δράσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Ενώ οι νόμοι του St Louis δεν έχουν τη νομική εξουσία να υποχρεώνουν τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να αναζητούν πηγές καθαρότητας ενέργειας, οι σημαντικότεροι εργοδότες στην πόλη, όπως οι Anheuser Busch και Nestle Purina, έχουν συνειδητοποιήσει το δυναμικό κέρδους των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 100% καθαρή ενέργεια.

Αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του πολυσύχναστου Λας Βέγκας, Νεβάδα, τροφοδοτούν όλη την υποδομή των πόλεων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.