Μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν από τον Ιούνιο του 2018, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Σαουδική Αραβία, Majida Aburas, δήλωσε στον Sputnik γιατί αυτή η ανακοίνωση αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τις γυναίκες της χώρας και πώς θα τονώσει την οικονομία.

«Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση της Σαουδικής κυβέρνησης, η οποία μιλάει για τη σοφία της. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας εκτιμά τις γυναίκες και τις φροντίζει «, ανέφερε σε συνέντευξη στο Σπούντνκ ο Πρεσβευτής του ΟΗΕ για το περιβάλλον στη Σαουδική Αραβία, Majida Aburas.

Σύμφωνα με αυτήν, οι σαουδαραβικές γυναίκες χρειάστηκαν πραγματικά αυτή την άδεια για οικονομικούς λόγους και για πλήρη συμμετοχή στη δημόσια ζωή .

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε περαιτέρω ότι το διάταγμα αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του κράτους όσον αφορά το πρόγραμμα Saudi Vision 2030.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί πολλά ψηφίσματα που αφορούν τον κοινωνικό και επαγγελματικό ρόλο των γυναικών στη ζωή της Σαουδικής Αραβίας. Πολλές εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης και της ιατρικής, κατέχουν αναπληρωματικές υπουργικές θέσεις και εργάζονται στο Σαουδάραβο συμβουλευτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, ο κ. Αμπούρας είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γυναίκες στο Συμβούλιο Υπουργών της Σαουδικής Αραβίας, αλλά πιθανότατα στο εγγύς μέλλον αυτό θα αλλάξει. Μιλώντας για το πώς αυτή η άδεια οδήγησης των γυναικών στο βασίλειο θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία της χώρας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο αριθμός των οδηγών που έκαναν πολλά χρήματα μεταφέροντας τις γυναίκες θα μειωνόταν τρομερά.

«Αυτοί οι οδηγοί επηρέασαν έντονα την καθημερινή ρουτίνα των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, οι υπηρεσίες τους έγιναν σοβαρή επιβάρυνση για πολλές οικογένειες «, δήλωσε ο Αμπούρας.

Ένα μέλος της οικονομικής επιτροπής στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, Usamah Kurdi, δήλωσε στον Sputnik ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Saudi Vision 2030 αφορά όχι μόνο την οικονομία αλλά και ολόκληρη την κοινωνική ζωή της χώρας.

«Πιστεύω ότι η απόφαση να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να οδηγήσουν θα επηρεάσει θετικά την οικονομία της χώρας στο σύνολό της», δήλωσε ο κ. Kurdi.

Σύμφωνα με το γραφείο ειδήσεων SPA της Σαουδικής Αραβίας, το διάταγμα επέτρεψε σε κυβερνητικά υπουργεία να εκπονήσουν έκθεση εντός 30 ημερών πριν από την υλοποίησή της.

«Το βασιλικό διάταγμα θα εφαρμόσει τις διατάξεις των κανόνων κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης αδειών οδήγησης για άνδρες και γυναίκες,» ανέφερε ο οργανισμός.

Πολλοί ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο και ακτιβιστές γυναικών στη Σαουδική Αραβία χαιρέτισαν την ανακοίνωση και το θεώρησαν ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».